Kiracıların ve Kiralayanın Hakları Nelerdir? Kira Zammı Ne Kadar Olmalı?
Kiracıların ve Kiralayanın Hakları Nelerdir? Kira Zammı Ne Kadar Olmalı?
KİRACILARIN HAKLARI NELERDİR? KİRA ZAMMI NE KADAR OLMALI?
Kiralanan taşınmazın kira bedelinin belirli aralıklarla belirli oranda artırılması normaldir. Ödenen kira miktarının enflasyon ve zorlaşan hayat şartları içerisinde düzenli olarak artırılması hakkaniyete uygundur. Ancak bunun fahiş miktarda artırılması kanun tarafından engellenmiştir. Kiracıların haklarını,kira zammının ne kadar olması gerektiği gibi konuları yazımızda bulabilirsiniz.
Kira Artışı Neye Göre Yapılır?
Ev kira artış oranında iki ihtimal söz konusudur. Taraflar sözleşmede kira artışının ne kadar olacağını konuşmuş olabilir yahut bu konuda herhangi bir anlaşma yapılmamış olabilir. 2 ihtimale baktığımızda;
-Taraflar arasında anlaşma varsa anlaşmadaki oran kadar artar. Ancak bu miktar bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçemez. Örneğin: 2000 TL kira bedelli ve kira artış oranı %20 olarak belirlenmiş, 2021 haziran ayında yapılmış bir kira sözleşmesi olsun.Buna göre yapılacak artış, %20'dir. Mayıs ayı tüfe oranı %34,46 olduğundan dolayı belirlenen %20'lik artış Tüfe Oranının altındadır. Yeni kira bedeli 2400 TL olacaktır.
-Taraflar arasında anlaşma yoksaGene tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçmeyecek şekilde kişiler tarafından, anlaşma olmazsa hakim tarafından hakkaniyete göre belirlenir. Örneğin: 2000 TL kira bedelli ve kira artış oranı belirlenmemiş, 2021 yılının haziran ayında yapılmış bir kira sözleşmesi olsun.Buna göre yapılacak artış en fazla 2022 yılının mayıs ayı(kira sözleşmesi imzalandığı tarihten önceki ayın Tüfe Oranı) Tüfe Oranı %34,46 olduğundan,%34,46'yı geçemez. Yeni kira bedeli en fazla 2689,2 TL olabilir.
Ayrıca taraflar arasında anlaşma yapılıp yapılmadığının önemli olmadığı bir durum vardır. Buna göre süresi 5 yıldan uzun bir süre olarak kararlaştırılan veya 5 yıldan sonra yenilenmeye devam eden kira sözleşmelerinde ve bunların ardından her 5 yılın sonunda yeni dönemde uygulanacak olan kira bedeli, TÜFE sınırı olmaksızın somut olayın özelliklerine göre hakim tarafından belirlenebilir. Kısaca kira sözleşmeniz 5 yıl ve üzeriyse Tüfe Oranı Sınırı kalkar.
İşyeri kira artış oranıda ,konut kira artış oranına benzerdir. Ancak istisnai bir durumu vardır. Bu istisnai durum ise 01.07.2020'ye kadar olan iş yeri kiraları taraflar serbestçe belirleyebiliyorlardı. Ancak 01.07.2020 sonrasındaki durumlar için konut kira artış oranları ile aynı hükme sahiptirler.
ÖRNEK KİRA ARTIŞ MİKTARLARI
2022 Tüfe Oranları Sözleşmenin Yapıldığı Tarih Kira Bedeli Tüfe Oranı Zamlı Kira Bedeli
Ocak --------------- %19.60 Şubat 2021 2000 TL 19,60 2392 TL
Şubat --------------- %22.58 Mart 2021 3000 TL 22,58 3677,4 TL
Mart --------------- %25.98 Nisan 2021 1500 TL 25,98 1889,7 TL
Nisan --------------- %29.88 Mayıs 2021 2500 TL 29,98 3247 TL
Mayıs --------------- %34.46 Haziran 2021 3500 TL 34,46 4706,1 TL
Haziran --------------
Temmuz --------------
Ağustos ---------------
Eylül ---------------
Ekim ---------------
Kasım ---------------
Aralık ---------------
Kira Bedeli Çok Yüksekse Kiracı Ne Yapabilir ?
Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin açılacak olan dava kira belirleme davasıdır. Uygulamada kira uyarlama davası olarak da adlandırılmaktadır. Kira bedeline ilişkin bir takım hallerde bu dava açılır. Özellikle yukarıda tarafların anlaşma sağlayamadığı ihtimalinden bahsettik. Bu hallerde de açılacak olan dava kira belirleme davasıdır.Mahkemenin burada dikkate alacağı temel kriterler;
-12 aylık ortalamalara göre TÜFE oranı
-Kiralananın durumu
-Emsal kira bedelleri
Burada değinmemiz gereken önemli bir husus da Türk Borçlar Kanunu madde 138 hükmüdür. Bu madde aşırı ifa güçlüğü halinde sözleşme hükümlerinin hakim tarafından yeniden uyarlanması imkanını tanır. Genel bir hüküm olduğu için tüm sözleşmelere ve kira sözleşmesine de uygulanabilir. Bu maddeye göre açılan dava kiranın uyarlanması davasıdır.
Kira Bedeli Çok Düşükse Ev Sahibi Ne Yapabilir?
Yukarıda bahsettiğimiz dava burada da geçerlidir. Kiracı eğer çok yüksek kira ödüyorsa aynı şekilde kiranın belirlenmesi davası açabilecektir. Bu davaya ilişkin temel kurallar Türk Borçlar Kanunu madde 345 ve devamında yer almıştır. Buna göre bu dava her zaman açılabilir. Kiracıdan alınan kira zamanın şartlarına göre çok aşağıda kalıyorsa açılacak olan dava da bu şekildedir.
-Sözleşmede belirli bir artış oranı varsa yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur
-Sözleşmede belirli bir artış oranı yoksa mahkemenin belirleyeceği hüküm kiracıyı yeni dönemde bağlar ancak bunun için iki şarttan birine uyulmalıdır:
1-Ya yeni dönemin başlamadan en geç 30 gün önceye kadar dava açılmalı
2-Yahut aynı süre içerisinde kiracıya kira artışına ilişkin yazılı bildirim yapılmalıdır
Kiracıların Hakları Nelerdir?
Ülkemizde son zamanlarda ev sahipleri, kiracılardan, Tüfe Oranından fazla kira bedeli talep etmekte ve talep edilen bedelin ödenmemesi durumunda kiralananın tahliyesini talep etmektedir. Ülkemiz kanunları daha çok kiracıyı koruyacak şekilde düzenlenmiştir.
-Buna göre yıllık belilrlenen Tüfe Oranını aşan zam talepleri geçersizdir. Örneğin: 2000 TL 'lik kira bedelli bir konutta 2022 haziran ayı için yapılacak zam en fazla %34,46'dır. Bunun üzerini talep eden ev sahipleri haksızdır. Kiracılar %34,46'yı geçen kira zamlarını ödemek zorunde değillerdir.
-Ev sahibinin talep ettiği zam ödenmemesi üzerine kiracılardan evin tahliyesini talep etmektedir. Ancak bununda şartları vardır. Bu şartların temelini ev sahibinin ihtiyaçları doldurmaktadır.
1-Konut İhtiyacı Sebebiyle Tahliye : Ev sahibinin (kiraya verenin) kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da iş yeri gereksinimi sebebiyle kiralanan yeri kullanma zorunluluğu varsa tahliye davası açılabilir.Konut ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açılabilmesi için ihtiyacın zorunlu ve samimi olması gerekir. Böyle bir ihtiyacın var olup olmadığıysa mahkemece yapılacak yargılama sonrasında takdir edilir.
2-İhtiyaç Sebebiyle Yeni Satın Alınan Konutun Tahliyesi: Yeni malikin kiracıdan, konut ihtiyacı nedeniyle evin tahliyesini talep etmesi mümkündür. Kiralanan yeri, kira sözleşmesinden sonra satın alan kişinin; kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu varsa tahliye davası açabilir. Yeni malikin bu nedene dayalı tahliye davası açabilmesi için kiralanan yeri satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekir. Bu yazılı bildirim şartına uyulmadan tahliye davası açılamaz. Yeni malik, kiracıya yazılı bildirimde bulunduğu tarihten itibaren altı ay sonra tahliye davası açarak veya kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içinde sözleşmeyi feshetme hakkını açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
3-Taşınmazın inşa ve imarı Sonucunda Tahliye:Kiralanan taşınmaz, esaslı bir onarım, tamirat geçirecek ve bu süreçte taşınmazın kullanılması mümkün olmayacak ise kiraya veren, kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirerek kiracının tahliyesini talep edebilir. Ancak kiraya verenin, taşınmazın kullanılmasının imkânsız olduğunu mahkemede ispat etmesi gerekmektedir. Bu sebebe dayalı açılacak tahliye davası, belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin sonundan itibaren bir ay içinde, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kanunen belirlenen fesih bildirim süresinden itibaren bir ay içinde açılmalıdır.
Kiracının Tazminat Hakkı: Kiracı yukarıda sayılan nedenler dışında haksız olarak tahliye edilirse tazminat hakkı doğar.Örneğin; Ev sahiplerinin:"Çocuğum gelecek.","babam oturacak." vs. tarzında açıklamaları sonucu evi tahliye eden kiracılar, kiralanan taşınmazın başkasına kiralandığını öğrendiği anda tazminat hakkı doğar. Bu şekilde gerçekleştirilen haksız tahliyenin sonunda ise; kiraya verenin söz konusu taşınmazı herhangi bir haklı nedene dayanmaksızın, 3 yıl boyunca eski kiracıdan başka birine kiralaması mümkün olmayacaktır. Kiraya veren, yeri tekrar kiraya vermek istiyorsa eski kiracısına bildirimde bulunarak bu yeri tekrar kiralamak isteyip istemediğini sormalıdır. Aksi halde kiracı, kiraya verene karşı bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat davası açabilir.
Kiralanan yer, yeniden inşa veya imar amacıyla boşaltıldıktan sonra eski haliyle, haklı bir sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe eski kiracı dışındaki bir kişiye kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen kiralanan yeri, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle kiraya veren, kiracıya bu öncelik hakkını kullanmak isteyip istemediğini bildirmek üzere yazılı bildirimde bulunmalıdır. Kiracı bu öncelik hakkını, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimden itibaren bir ay içinde kullanabilir. Bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, kiralanan yer üç yıl geçmeden bir başkasına kiralanamaz. Aksi halde kiraya verenin tazminat sorumluluğu doğar.
Sonuç olarak kiraya verenin ve kiracıların haklarının bilmesi gerekmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi ;En iyisi siz bir avukata danışın!.